7 gorkih, ali korisnih istina o životu

By 20/06/2017 Blog No Comments

Život nije lak. To je činjenica sa kojom se suoči svako živo biće. Tokom života, neizostavno se nađemo u situacijama koje je teško prevladati i koje nam se čine kao nepravedne.

Istina je, međutim, da je život, sam po sebi, neutralan. On ne gaji ni simpatije niti antipatije prema bilo kome od nas, već se, jednostavno, prilagođava zakonima prirode.

Često nam upravo naše sopstvene misli i emocije u vezi sa onim što se dešava ne pomažu u prevladavanju situacije. Tako možemo živeti odbijajući da uvidimo jednostavne istine, zato što se plašimo da ih nećemo moći podneti.

Jedini način da se živi ispunjen i srećan život jeste da se ove gorke istine prihvate kao takve. U suprotnom, naći ćemo se u borbi sa zakonima prirode, borbi koju nikada nećemo uspeti da dobijemo.

Zato ćemo u nastavku opisati sedam takvih životnih istina, za koje je prihvatanje najbolja priprema, odnosno način prevazilaženja.

1. Svi koje volimo će jednom umreti

Ovo je činjenica od koje nije moguće pobeći. Ipak, često je izbegavamo zato što je teška za podneti. Ali, isto tako je teško kada neko koga volimo umre, a mi osećamo da nismo iskoristili svoje vreme sa tom osobom jer smo računali na to da će ona zauvek biti u našem životu. Tako svoje bližnje uzimamo zdravo za gotovo, a kada oni umru, osećamo kajanje.

Prihvatanjem ove istine uvidećemo da su nam odnosi sa drugim ljudima najsmislenija stvar koju imamo u životu, kao i to da cenimo dok ih imamo.

2. Mi svojim životima dodeljujemo smisao

Budisti veruju da smo mi ti koji kreiramo sopstveni svet, svojim mislima i akcijama. Opremljeni smo svime što nam je potrebno da živimo smislen i svrsishodan život, ali ipak često biramo da se fokusiramo baš na ono što nemamo.

Umesto toga, konstruktivnije je ceniti ono što imamo sada i raditi na onome što nam je važno, pa makar to bio i plan da ovaj svet učinimo lepšim i smislenijim mestom tako što ćemo sami biti ljubazni prema sebi i drugima.

3. Savršenstvo ne postoji

Mnogi od nas su u potrazi za savršenom partnerskom vezom, savršenim poslom ili savršenim domom. Ali, savršenstvo jednostavno – ne postoji.

Dobro i loše predstavljaju dve strane istog novčića i ne mogu postojati jedno bez drugog. Kako bismo mogli da prihvatimo dobro kao deo života, isto bi trebalo da radimo i sa lošim.

Što smo više u mogućnosti da prihvatimo da ništa u kosmosu nije savršeno, bićemo udobniji sa time kada se stvari ne budu odvijale onako kako smo planirali.

4. Sve ima svoj kraj

Ova istina slična je prvoj, i podjednako je gorka. Sve oko nas i u nama je u stalnom procesu promene. To je činjenica koja se ne može poreći. Najpre smo mladi, pa onda više nismo. Zaljubljujemo se i prestajemo da bivamo zaljubljeni. Živimo, pa potom umiremo.

Umesto borbe sa prirodnim zakonitostima života, možemo odabrati da budemo zahvalni za sve ono što imamo i sve što ćemo iskusiti, zato što to neće trajati zauvek. Najzad, ako bi nešto trajalo zauvek, šta je onda to što bi ga činilo posebnim?

5. Neuspeh je put ka uspehu

Niko se u životu ne suočava samo sa uspehom. Kada nameravamo da u nečemu istrajemo, što je neizostavan sastojak uspeha, onda je neizbežno i da se suočavamo sa neuspehom.

Uprkos tome, skloni smo da izbegavamo neuspeh jer on čini da se ne osećamo dobro sa samima sobom. Istina je, pak, da nam neuspesi daju najbolje životne lekcije. Zato ne treba da se plašimo neuspeha, jer on može biti kamen temeljac našeg budućeg uspeha.

6. Ne definiše nas ono što posedujemo

Skupi automobili, brendirana odeća… sve to ima neku (materijalnu) vrednost, ali nas ne određuje kao osobe. Zato je mudrije da podsećamo sebe na to da je smislenije fokusirati se ne na materijalne stvari, već na smislena iskustva i kvalitetne odnose sa drugima.

7. Misliti i činiti nije isto

Istina je da mnoge stvari najpre započinju u našim glavama, ali ako za njima ne usledi akcija, nikada se neće realizovati. Uspeh nas neće pronaći i povesti sa sobom; naša je odgovornost da ustanemo i počnemo da radimo na onome čemu težimo. Ne treba se plašiti početka i odlagati ga, zato što nikada nećemo započeti ukoliko čekamo savršen trenutak (jer on, kao što kaže stavka pod brojem tri, ne postoji).

* * *

Baviti se ovim istinama nije lak zadatak, zato što smo skloni da izbegavamo sve ono što nam je neprijatno. Međutim, upravo tim izbegavanjem sebe lišavamo iskustava koja nam mogu biti dragocena i pomoći nam da se u nekim narednim postavimo pametnije i fleksibilnije.

Zato je povremeno vraćanje na ove, ali i na sve ostale gorke životne istine dobar način da ostanemo u kontaktu sa njima, jer su one neizostavni deo života svakog od nas. Njihovim prihvatanjem učinićemo ih svojim saveznicima, tako što će nam oni pomoći da više cenimo sve ono za šta smo skloni da verujemo da se podrazumeva.

Izvor: Ideapod
Prevod i adaptacija: Milica Jakšić i Jelena Jung