Budućnost u tvojim rukama – karijerno savetovanje i profesionalna orijentacija

By 12/01/2017 Događaji No Comments

Program profesionalne orijentacije i karijernog savetovanja „Budućnost u tvojim rukama” osmišljen je da pomogne korisnicima u donošenju informisanih odluka o izboru buduće profesije i obrazovnog usmerenja. Informisano donošenje odluka o budućem zanimanju je veština koja se uči, a zasniva se na prethodnoj analizi ličnih sklonosti i potencijala, kao i na realnim mogućnostima u svetu obrazovanja, zapošljavanja i profesionalnog razvoja.

Kako povezati individualne talente, osobine i sposobnosti sa karakteristikama određenih zanimanja? Upravo ovim zadatkom se bavi profesionalna orijentacija. Karijerno savetovanje, pored toga, nudi pomoćna znanja i veštine za kretanje kroz svet rada i zapošljavanja, ali i različitih oblika obrazovanja (formalnog i neformalnog).

Pored izbora samog obrazovnog usmerenja, važno je znati i kakvo nam radno okruženje najviše odgovara, odnosno u kojem ćemo biti najzadovoljniji. Najpoznatiji i najčešće primenjivani klasifikacioni sistem zanimanja razvio je Džon Holand, po kome tipovi ličnosti i radno okruženje mogu biti podeljeni u šest kategorija:

  • R – realistični – podrazumeva praktičan rad i rukovanje materijalnim stvarima
  • I – istraživački – sklonost ka idejama, eksperimentisanju i istraživanju
  • A – umetnički – poslovi koji zahtevaju kreativnost i ličnu ekspresiju
  • S – socijalni – rad sa ljudima u cilju pružanja pomoći, podučavanje drugih i sve druge aktivnosti koje se odnose na razumevanje i pozitivne odnose sa drugim ljudima
  • E – preduzetnički – menadžment, marketing (upravljanje i ubeđivanje) da bi se postigli lični ili organizacioni ciljevi
  • C – konvencionalni – poslovi koji zahtevaju organizaciju i planiranje, vođenje dokumentacije, knjiga, „papirološki poslovi”

Koje zanimanje, odnosno obrazovno usmerenje vama najviše odgovara i koje su to vaše karakteristike koje će vam pomoći da budete uspešniji u nekoj profesiji, saznaćete u našem programu „Budućnost u tvojim rukama – karijerno savetovanje i profesionalna orijentacija”.

Zašto su profesionalna orijentacija i karijerno savetovanje važni?

Formalno obrazovanje savremenog mladog čoveka traje najmanje sedamnaest godina, ukoliko je u njega uključeno i studiranje. Odabir budućeg zanimanja ili obrazovnog usmerenja je ozbiljan zadatak za svakog pojedinca koji je potrebno dobro isplanirati da bi vodio do željenog cilja. Ova odluka, iako ne mora biti ključna i nepromenljiva, utiče na sve aspekte našeg života, a ne samo na buduću karijeru.

Od odabira zanimanja ili buduće škole, često zavisi u kom okruženju ćemo provesti značajan deo svog života, kakve ljude ćemo sretati, o čemu ćemo razmišljati, kakve prilike će nam se ukazivati. Takođe, odabir zanimanja, odnosno buduće škole i/ili fakulteta predstavlja značajan deo slike koju mlada osoba ima o sebi, te utiče na njeno samopoštovanje, veru u sopstvene sposobnosti i efikasnost i van radnog okruženja. I drugi ljudi nas često procenjuju kroz odabir zanimanja ili škole. Ono što nas najpre interesuje o osobi koju upoznajemo jeste čime se bavi ili šta studira. Jasno je da profesionalno usmerenje predstavlja važan aspekt života svake osobe te da se odluka o tome ne donosi na prečac ili iz pogrešnih razloga.

Međutim, čak i kad odaberemo najbolje obrazovanje za sebe, značaj karijernog vođenja i savetovanja tu ne prestaje, jer samo obrazovanje nije dovoljno za uspešno kretanje u svetu rada i zapošljavanja.

Donošenje pametnih profesionalnih odluka je veština koja se stiče. Živimo u vremenu u kojem više ne važi ono što se tradicionalno smatralo profesionalnim izborom i karijerom – zanimanje koje se obavlja nakon školovanja i traje do odlaska u penziju, uz eventualno hijerarhijsko napredovanje unutar firme, što se smatralo uspehom u karijeri. Današnje vreme zahteva fleksibilnost i mobilnost u pogledu prilagođavanja radnom okruženju ili promene oblasti rada, kao i spremnost za celoživotno učenje i usavršavanje. Sve se manje može očekivati da ćemo se jednim poslom baviti ceo svoj radni vek. Karijerno vođenje i savetovanje zato predstavlja važan segment našeg profesionalnog razvoja.

Kome je usluga namenjena?

Korisnici programa su učenici završnih razreda srednjih škola koji žele da donesu racionalnu odluku o svom budućem obrazovnom i profesionalnom razvoju. Drugim rečima, svi oni koji su neodlučni u pogledu izbora fakulteta ili budućeg zanimanja.

Šta dobijate pohađanjem programa?

Strukturu programa čine:

  1. Analiza individualnih potreba korisnika, njegove slike o sebi i motivacije za profesionalni razvoj
  2. Analiza interesovanja i sistema vrednosti korisnika
  3. Analiza sposobnosti i karakteristika ličnosti (psihološko testiranje u okviru profesionalne orijentacije)
  4. Obuka o prikupljanju adekvatnih informacija o budućoj profesiji
  5. Obuka o racionalnom postavljanju ciljeva i donošenja odluka u pogledu profesionalnog razvoja
  6. Usmeravanje u prevladavanju specifičnih (individualnih) problema u kontekstu profesionalnog razvoja
  7. Izrada ličnog plana obrazovnog i profesionalnog razvoja

Svaki segment potkrepljen je kratkim i informativnim edukativnim materijalom koji potpomaže i usmerava samorazvoj korisnika i po završetku programa.

Nakon učešća u ovom programu očekujemo da će učesnicima proces donošenja odluka o budućem profesionalnom razvoju biti značajno olakšan. Očekujemo da učesnici donose odluke o nastavku obrazovanja spram svojih talenata, ali i realnih mogućnosti u svetu rada i zapošljavanja. Očekujemo da učesnici budu ohrabreni da krenu putem koji je za njih ostvarljiv i tokom kojeg će oni biti zadovoljni. Donošenje racionalne odluke o budućem zanimanju ne podrazumeva istovremeno odricanje od zadovoljstva sopstvenim profesionalnim razvojem; naprotiv. Uz pomoć ovog programa učesnici će naučiti kako da svoj profesionalni razvoj usmere u svoju korist i u sopstvenom najboljem interesu.

Način rada

Program se može sprovoditi na dva načina: grupno i individualno.

Grupni program se sastoji od ukupno 5 susreta, pri čemu su 4 susreta grupna (u trajanju od 2 sata), dok je jedan, poslednji susret individualan i traje 1 sat i 30 minuta. Kako bi se pažnja mogla posvetiti svakom učesniku ponaosob, broj polaznika po grupi je ograničen i iznosi najviše 7 članova. Cena pohađanja grupnog programa iznosi 8.500 RSD.

Individualni program sastoji se od 5 susreta u trajanju od 1 sat i 30 minuta. Cena ovog programa iznosi 10.000 RSD uz mogućnost plaćanja u dve rate.

Detalje o načinu plaćanja možete dobiti nakon prijave.

Ko vas vodi kroz profesionalnu orijentaciju i savetovanje?

Autor i voditelj programa je dr Stanislava Popov, psihološkinja, sertifikovana za karijerno vođenje i savetovanje, kao i za obuku karijernih timova u srednjim školama. Kao zaposlena u srednjem stručnom obrazovanju, autorka se bavi profesionalnom orijentacijom i karijernim savetovanjem 13 godina. Bavi se i psihoterapijskim savetovanjem, kao i individualnim psihološkim savetovanjem u domenu ličnog razvoja korisnika. Poseduje  višegodišnje istraživačko iskustvo u domenu pedagoškog rada, stavova, motivacije i mišljenja, kao i  mentalnog zdravlja.  Autorka je i realizatorka programa stručnog usavršavanja zaposlenih u obrazovanju. Stalni je saradnik Psihološkog centra Temenos na čijem se web sajtu www.temenos.rs nalazi njena profesionalna biografija i pristup radu.

Prijave na program profesionalne orijentacije i karijernog savetovanja traju do 1. marta 2017. Možete se prijaviti, odnosno pitati sve što vas zanima, putem mejla office@temenos.rs ili telefona 063 533 910.

Dobrodošli!