Budućnost u tvojim rukama – program karijernog savetovanja i profesionalne orijentacije

By 15/01/2016 Događaji No Comments

Dragi roditelji, nastavnici i učenici,

Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da Psihološki centar Temenos organizuje program karijernog savetovanja i profesionalne orijentacije.

Svrha ovog programa je pružanje važnih informacija srednjoškolcima o tome na koji način mogu doneti odluku od svojoj budućoj profesiji, odnosno o daljem obrazovnom usmerenju. Za donošenje takvih odluka neophodna je analiza ličnih sklonosti i potencijala, uključujući i infomisanost o realnim mogućnostima u svetu obrazovanja, zapošljavanja i profesionalnog razvoja, što je uzeto u obzir pri kreiranju ovog programa.

Kome je program namenjen?

Program je namenjen učenicima završnih razreda srednjih škola koji žele da donesu promišljenu i utemeljenu odluku o svom daljem obrazovnom i profesionalnom razvoju. To mogu biti učenici koji su neodlučni po pitanju izbora fakulteta ili budućeg zanimanja, ali i oni koji bi želeli da provere opravdanost i utemeljenost već donete odluke.

Od čega se program sastoji?

Program je osmišljen tako da pokriva sve bitne aspekte donošenja odluke o daljem profesionalnom razvoju. U takve aspekte spadaju:

  • Analiza potreba učenika, njegove slike o sebi i postojeće motivacije za profesionalni razvoj
  • Analiza interesovanja i sistema vrednosti učenika
  • Analiza sposobnosti i karakteristika ličnosti, kroz upotrebu psiholoških testova namenjenih profesionalnoj orijentaciji
  • Obuka o načinu na koji se mogu pronaći i prikupiti važne informacije o budućoj profesiji
  • Obuka o postavljanju ciljeva i donošenju daljih odluka u kontekstu profesionalnog razvoja
  • Usmeravanje u prevladavanju specifičnih problema koji se mogu javiti u kontekstu profesionalnog razvoja
  • Izrada individualnog plana obrazovnog i profesionalnog razvoja

Svaki navedeni aspekt programa propraćen je edukativnim materijalom koji podstiče i usmerava samorazvoj učenika i po završetku programa.

Nakon učešća u programu, učenicima će proces donošenja odluka o budućem profesionalnom razvoju biti znatno olakšan. Oni će naučiti na koji način da i ubuduće donose važne odluke o nastavku obrazovanja, uzevši u obzir svoje talente i sklonosti sa jedne, i realne mogućnosti u svetu rada i zapošljavanja sa druge strane. Tako će učenici dobiti priliku da nauče kako da svoj sopstveni profesionalni razvoj usmere u korist svojih želja, ciljeva, individualnih vrednosti i u sopstvenom najboljem interesu.

Kako program izgleda?

Program se može sprovoditi na dva načina: grupno i individualno.

Grupni program se sastoji od ukupno 5 susreta, pri čemu su 4 susreta grupna (u trajanju od 2 sata), dok je jedan, poslednji susret individualan i traje 1 sat i 30 minuta. Kako bi se pažnja mogla posvetiti svakom učesniku ponaosob, broj polaznika po grupi je ograničen i iznosi najviše 7 članova.

Individualni program sastoji se od 5 susreta u trajanju od 1 sat i 30 minuta.

O autoru i voditelju programa

Program karijernog savetovanja i profesionalne orijentacije u Temenos centru vodi dr Stanislava Popov, doktor psiholoških nauka, sertifikovana za karijerno vođenje i savetovanje. Autorka se preko 13 godina bavi profesionalnom orijentacijom i karijernim savetovanjem, a uz to je i zaposlena kao saradnik u srednjem stručnom obrazovanju. Detaljniju biografiju dr Stanislave Popov možete pronaći na ovom linku: http://www.temenos.rs/#stanislava-popov-biografija

Cena i način prijavljivanja

Cena pohađanja grupnog programa iznosi 8.500 RSD, dok cena individualnog iznosi 11.000 RSD uz mogućnost plaćanja u dve rate. Detalje o načinu plaćanja možete dobiti nakon prijave.

Prijavljivanje traje do 12. februara 2016. godine. Prijave se vrše preko naše mail adrese centartemenos@gmail.com ili putem telefona 063 533 910, na koje nam možete upiti sva eventualna pitanja u vezi sa programom.

Zbog ograničenog broja mesta, registracija učesnika će biti vođena po redosledu prispelih prijava.

Dobrodošli!