Šta možete učiniti za sebe i svoju bebu pre porođaja?

By 20/02/2017 Događaji No Comments

Strah od porođaja je neretko prisutan kod žena tokom trudnoće, iako se o njemu često nerado govori. Ako se uzme u obzir da je svaki predstojeći porođaj nepoznato iskustvo – a naročito kada se radi o prvom porođaju – strepnja, strah i briga su u neku ruku normalni pratioci iščekivanja istog.

Međutim, ponekad se može dogoditi da neprijatne emocije postanu veoma učestale, da Vas preplave i da počnu da Vas ometaju u adekvatnoj psihičkoj pripremi za dolazak bebe. Pored negativnog efekta na psihološkom planu, ovakve emocije mogu imati loš uticaj i na telesnom planu, te mnoga istraživanja upućuju na nepovoljan uticaj stresa tokom trudnoće kako na razvoj bebe, tako i na sam tok i način porođaja, a nakon porođaja i na uspostavljanje odnosa između majke i bebe. Zbog toga i savremeni pristup trudnoći i rađanju, pored medicinskih priprema, sve češće uključuje i psihološke pripreme.

Iz navedenih razloga, veoma je važno da učinite sve što će Vam pomoći da izbegnete nepotrebno izlaganje stresu i obezbedite sebi što mirnije iskustvo trudnoće, ali i samog čina porođaja. Sa ciljem pružanja psihološke pomoći i podrške tokom ovog važnog perioda Vaše trudnoće, osmišljen je i program psihološke pripreme za porođaj.

Psihološka priprema za porođaj je namenjena baš Vama ukoliko ste izrazito zabrinuti povodom predstojećeg porođaja, brinete se i pitate hoćete li moći sve to podneti, kako ćete uspeti da izdržite bol, šta ako izgubite kontrolu tokom porođaja, ako Vas panika savlada i ne uspete da porođaj iznesete do kraja, odnosno ukoliko procenjujete da Vas strah od porođaja ometa i sprečava da se na adekvatan način pripremite za dolazak bebe.

Program je osmišljen sa ciljem da Vam omogući da konstruktivno izađete na kraj sa svojim strahovima i smireno i pripremljeno dočekate i prođete kroz porođaj. Pohađanje programa pomoći će Vam da:

 prepoznate psihološke faktore koji doprinose strahu i eliminišete ih,

 sprečite da vas zabrinutost, strah od bola, nepoznatog ili gubitka kontrole ometaju tokom trudnoće i porođaja,

 zauzmete pristup koji će vam pomoći da aktivno i svesno sarađujete tokom porođaja,

 se osećate sigurnije i spremnije za rađanje bebe.

 obezbedite sebi lepše iskustvo trudnoće i porođaja i unapredite svoje mentalno zdravlje,

obezbedite zdraviju i sigurniju emocionalnu osnovu za razvoj adekvatne relacije sa Vašom bebom.

Autorke i voditeljke programa su Tijana Telečki Krnjetin i Andrea Mezei Rokvić, psiholozi i mame, sa višegodišnjim iskustvom u psihoterapijskom i savetodavnom radu u praksi.

Psihološka priprema za porođaj organizovana je kroz 3 susreta u trajanju od 2 sata. Sastajaćemo se subotom u terminu od 11 do 13h, počev od 25. marta 2017.

Cena učešća u celom programu iznosi 3.000 dinara.

Za učešće u grupi psihološke pripreme za porođaj kao i sve informacije možete nas kontaktirati na sledeće brojeve telefona 061 630 69 65 (Tijana) i 061 241 99 83 (Andrea), ili putem mejla office@temenos.rs.

Poster možete preuzeti ovde.

Učinite nešto korisno za sebe i svoju bebu već sada i pripremite se i psihički za porođaj i dolazak bebe! Pridružite nam se!