Šta Trening verbalnih veština može da učini za tvoju karijeru?

By 20/01/2017 Događaji No Comments

Odgovaranje na poslovne mejlove… Intervjui za posao, javni nastupi… Neprijatni razgovori, davanje otkaza, traženje potrebnih informacija… Koliko izazova kroz koje prolazi većina nas, a svi se tiču glavne žile kucavice čitavog čovečanstva – komunikacije!

Iako od malih nogu učimo da komuniciramo i kroz život postajemo u tome sve spretniji, ipak je činjenica da nas u školi ne podučavaju tome na koji način da se, na primer, izborimo sa tremom, niti kako da saopštimo nekome da nam njegove usluge više nisu potrebne.

Tako se često već nađemo na fakultetu ili u poziciji da tražimo posao, odnosno da radimo, a da ne znamo koji je najbolji način da se, recimo, predstavimo. Naravno, možda ste već išli na trening asertivne komunikacije i on vam je pomogao, ali da li ste naučili kako da postavljate prava pitanja? Da li ste naučili kako da se ponašate na razgovoru na posao? Znate li kako tačno treba da izgleda mejl upućen šefu ili klijentu, i šta je ono što ga zaista čini informativnim i profesionalnim?

Zato je Trening verbalnih veština: Neka tvoje reči rade za tebe osmišljen upravo kao neka vrsta kombinacije asertivnog treninga, ali uz još jedan korak dalje – samu izvedbu! I ne samo to; on se oslanja na pravila prodajnog pisanja, u čijoj osnovi stoji predstavljanje i isticanje onih informacija koje su najvažnije za onoga ko ih čita. Zato se može reći da je on kombinacija psihologije i primenjenog marketinga.

Čime ćemo se baviti na Treningu verbalnih veština?

Ovaj trening je osmišljen tako da obuhvati teme koje su značajne za efikasnu komunikaciju u poslovnom, odnosno profesionalnom kontekstu, ali se usvojena znanja mogu koristiti i u ostalim kontekstima, kada je važno ne samo da nas drugi čuju, već i na pravi načim razumeju.

Tako ćemo se na Treningu verbalnih veština: Neka tvoje reči rade za tebe baviti sledećim temama:

Umeće i veština predstavljanja: Potrebno je da ostavite pravi utisak na razgovoru za posao? Ili sa klijentom? Možda na društvenim mrežama koje planirate da koristite u svrhe promocije svog hobija ili biznisa? Na ovom treningu saznaćete šta je to na šta ljudi obraćaju pažnju u predstavljanju i kako možete povećati šanse da ostavite pozitivan utisak.

Zlatna pravila pisane komunikacije: Da li delujete ozbiljno ako mejlove pišete isto kao što i četujete sa društvom? Koje su neoprostive greške pisane komunikacije? Kako napisati dobar formalni mejl? Ili propratno pismo? To su samo neke od stvari kojima ćemo se baviti na treningu, a važne su za svakog od nas.

„Izvadi kamen iz svoje cipele”: Svi ponekad osećamo tremu i nelagodnost. U tome nema ničeg lošeg. Međutim, šta ako vas trema sprečava da držite prezentaciju? Ili da već jednom pitate za tu povišicu koju zaslužujete? Kako ćete lepo da zamolite za produženje roka za projekat? Ili da date otkaz? Identifikacijom i radom na ovim preprekama steći ćete mogućnost da ne budete sopstveni saboteri kad je reč o korišćenju reči u kontaktu s drugim ljudima.

Mala škola diplomatije: Da li se može naučiti kako da kažete nešto što je samo po sebi teško, ali je rečeno na takav način i odabranim rečima, tako da deluje što je moguće manje grubo? Ili, još bolje, možete li iz situacije u kojoj je neko agresivan prema vama izaći kao pobednik, a da ne morate da se i sami okušate u verbalnoj razmeni vatre sa tom osobom? Naravno da je moguće! Na treningu možete saznati i kako.

Pričajmo bez reči: Govor tela, to jest neverbalna komunikacija, obično govori mnogo više nego ono što saopštavamo rečima. Zašto je ona toliko važna i šta nam poručuje osoba koja nas gleda iskosa? Hoćete li ostaviti dobar utisak ako sve vreme gledate u pod? OK, ovo je bilo lako; ali ako vam odgovori na ostala pitanja nisu tako jednostavni, onda je ovaj trening možda baš ono što vam treba!

Kako izgleda Trening verbalnih veština?

Trening verbalnih veština traje ukupno 12 sati, odnosno 4 susreta po 3 sata.

To znači da se u periodu od 4 nedelje viđamo u dogovorenom terminu. U međuvremenu, praktične vežbe u vidu domaćih zadataka pomoći će da se sve teme obuhvaćene na času dodatno utvrde i svakome pojedinačno približe

Trening počinje od marta 2017. godine, odnosno po formiranju grupe. Najmanji broj polaznika za realizaciju treninga je 5, a maksimalan broj polaznika po jednoj grupi je 10. To je zato da bismo imali dovoljno vremena i prostora da se bavimo delom treninga koji uključuje lični rad.

Ko stoji iza Treninga verbalnih veština?

Iza Treninga verbalnih veština stoje Psihološki centar Temenos i Studio za produkciju pisanog sadržaja Odegra, odnosno Ina Borenović, autor i voditelj treninga – master psihologije i profesionalni kopirajter.

Temom komunikacije bavim se intenzivno već godinama, kroz pisanje sadržaja za različite ciljne grupe i predavanja. Kombinovanjem psihologije i pisanja nastale su sjajne stvari poput nagrađivanog sajta Psihoverzum i agencije Odegra. Imam bogato iskustvo u komunikaciji sa klijentima iz naše zemlje i inostranstva, koji su me kroz brojne izazove naučili kako se najbolje postaviti u određenoj situaciji, i na koji način upotrebiti reči kako bi se postojeći problemi prevazišli. Verujem da me je to u većoj meri opremilo neophodnim znanjima vezanim za  ovu temu nego činjenica da sam psiholog koji se u svojstvu preduzetnika bavi primenjenim marketingom.

Šta još morate znati o Treningu verbalnih veština?

Cenu! A ona iznosi 10.000 dinara po osobi, odnosno 8.500 za studente i nezaposlene.

Pošto će se trening održati nakon formiranja grupe, biće potrebno da unapred rezervišete svoje mesto u grupi. Rezervacija uključuje avans u iznosu od 1.000 dinara, a ostatak sume uplaćuje se do treće nedelje treninga. U slučaju da trening iz bilo kog razloga ne bude održan, novac će vam biti vraćen.

Moguće je i upoznavanje sa predavačem pre odluke da se prijavite na kurs. Kontaktirajte nas i zakazaćemo susret u trajanju od 20 minuta, na kome otvoreno možete pitati sve što vas zanima, a mejl ili telefon vam se ne čine najboljim načinima za to.

Ako ste odlučili da uradite nešto baš dobro za svoje poslovne veštine, to jest da se prijavite na ovaj trening, onda nam pišite na office@odegra.rs ili pozovite 062 245 670.

Poster možete preuzeti ovde.

Ne dozvolite da vas reči sabotiraju u profesionalnom razvoju – naprotiv; učinite ih svojim saveznicima. Naučite kako da one rade za vas i podignite stepen svog profesionalizma, ali i zadovoljstva sopstvenim postignućem na viši nivo!