Zašto je Mamin kutak važan za svaku buduću mamu?

By 24/12/2016 Blog No Comments

Moderan i ubrzan način života, nove vrednosti i nov ritam svakodnevnih aktivnosti, kao i nove uloge i nova društvena očekivanja od žene, uticali su na naš odnos prema majčinstvu, roditeljstvu i deci. Ono što je pre svega svojstveno za ulogu majke jeste da ona više nije jedina, nego jedna od više uloga koje žena svakodnevno treba da ispuni. Iako ovakav položaj žene sa jedne strane ima za posledicu veću samostalnost i ostvarenje žene na više životnih planova, sa druge strane od žene zahteva podeljene kapacitete i veća ulaganja na svim poljima.

Većina žena u određenom trenutku svog života poželi da se ostvari u ulozi majke. Uprkos usložnjavanju uloge žene u savremenom društvu, rezultati istraživanja, kao i praksa, pokazuju da majka i dalje ima najznačajniju ulogu u nezi i brizi o deci, naročito u njihovim prvim godinama. Adekvatna uloga majke je nezamenjiva u mnogim aspektima zdravog odrastanja deteta. Sa druge strane, ona je veoma značajna i u potpunom ostvarenju većine žena. Iz navedenih razloga, rođenje deteta predstavlja jedan od najstresnijih događaja u životu žene. Kao posledica složenosti uloge savremene žene, one često ne uspeju dovoljno da se pripreme za ovaj događaj, odlažu ga ili ga se čak i odriču. Kada se odluče za majčinstvo, neretko osećaju da im nedostaje podrške u vidu adekvatnih informacija i da se zbog toga teško nose sa novim izazovima.

Iako majčinstvo i roditeljstvo u jednom svom segmentu funkcionišu instinktivno i prirodno, kao i svaka druga uloga koju žena danas ima, i uloga majke zahteva adekvatnu pripremu i ulaganje, ukoliko želimo da se u njoj uspešno ostvarimo. Pored informacija o nezi bebe, ženama su za uspešno snalaženje u svojoj novoj ulozi najpotrebnije adekvatne informacije vezane za psihološke aspekte majčinstva, kao i psihološke aspekte razvoja deteta. Iskustvo pokazuje da žene najteže dolaze upravo do ovih informacija.

Zašto je važno unapred se pripremiti za majčinstvo, a ne rešavati teškoće kada one nastanu?

Rezultati praćenja preventivnih programa pokazuju da su oni mnogo efikasniji od naknadnog rešavanja problema koji nastanu kao posledica nedovoljne pripremljenosti za predstojeće izazove.

Svaka majka zna da stresna iskustva vezana za porođaj i prve mesece sa bebom nisu retkost. Ukoliko je stres intenzivan i dugotrajan, on može ostaviti značajne dugoročne posledice i na majku i na dete. Međutim, uz adekvatnu psihološku pripremu one se mogu izbeći odnosno ublažiti i tako obezbediti lepša iskustva vezana za početak zajedničkog života sa bebom, što ostaje u ličnom iskustvu i majke i bebe za čitav život. Pripremom žene za sve što je čeka u ovom periodu punom velikih i značajnih promena na psihičkom planu, mogu se izbeći i teškoće poput postpartalne depresije, preterane brige za bebu i problemi na planu partnerskog odnosa i funkcionisanja porodice. Uspostavljanje adekvatnog odnosa sa detetom u ranom periodu njegovog života veoma je značajno za kasnije mentalno zdravlje. Ulaganjem u rani period razvoja deteta, ulažemo u budućnost. Mnogi kasniji problemi u odnosu roditelj – dete, kao i problemi na planu mentalnog zdravlja i ponašanja dece, mogu se prevenirati ukoliko primereno postupimo u tom prvom periodu.

Iz ovih razloga je nastao Mamin kutak, program sveobuhvatne psihološke pripreme žena za majčinstvo. Cilj programa je da u današnjem društvenom kontekstu u kojem se uloga žene višestruko usložnjava, a sa druge strane ranije prisutna društvena podrška slabi, pružimo sveobuhvatnu psihološku podršku ženama i njihovom uspešnom ostvarivanju u ulozi majke i time doprinesemo da budu zadovoljnije, bolje sebi, svojoj deci, svojoj porodici i širem društvenom okruženju.

Čime ćemo se baviti u Maminom kutku?

Polaznice će imati priliku da saznaju sve potrebne informacije u vezi sa psihološkim aspektima trudnoće, porođaja i roditeljstva u prvim godinama detetovog života. Program obuhvata različite sadržaje na teme, među kojima su:

  • Psihološki aspekti trudnoće
  • Psihološka priprema za porođaj
  • Mentalno zdravlje žene tokom trudnoće i nakon porođaja
  • Razvijanje kvalitetnog i razvojno podsticajnog odnosa između mame i bebe

U Maminom kutku fokus je ne samo na dobijanju informacija, već i na razmeni iskustava, odnosno svemu onome što same (buduće) mame prepoznaju kao najveće izazove u svojoj novoj ulozi.

Kako će se program Mamin kutak realizovati?

Program je osmišljen tako da uz primenu naučnih saznanja iz oblasti psihologije i psihoterapijske prakse, kroz adekvatno informisanje, savetodavni i psihoterapijski rad, ženama ponudi neophodnu pripremu i podršku u vezi sa psihološkim aspektima majčinstva.

Program će se realizovati kroz:

  • Informisanje na teme psiholoških aspekata trudnoće, porođaja, odnosa sa bebom, roditeljstva i srodnih tema
  • Edukativnih radionica na gore pomenute teme
  • Individualne savetodavno-psihoterapijske seanse prilagođene ličnim potrebama svake žene

Ko stoji iza programa Mamin kutak?

Mamin kutak je program osmišljen od strane psihologa-psihoterapeuta Psihološkog centra Temenos, Tijane Telečki Krnjetin i Andree Mezei Rokvić, koje su autorke i voditeljke programa.

Obe se temama ličnog razvoja, razvoja dece, porodice, mentalnim zdravljem i psihoterapijom intenzivno profesionalno bave tokom više godina. Tema majčinstva im je pored profesionalnih interesovanja, bliska i iz ličnog iskustva. Tijana je mama devojčici Sofiji, a Andrea dečacima Aleksi i Kosti.

Ukoliko ste već na putu da postanete majka ili to tek planirate, a svesne ste koliko je važno da se na vreme pripremite za tako značajan životni zadatak kao sto je majčinstvo, pozivamo vas da nam se pridružite i tako sebi obezbedite znanja koja će vam pomoći da se bolje i lakše snađete u svojoj novoj životnoj ulozi. Za neke od tema kojima ćemo se baviti niste zakasnile čak iako ste već u ulozi majke, a i dalje vam nedostaju informacije uz pomoć kojih biste ovu ulogu ispunjavale lakše i sa više zadovoljstva.

Pratite #maminkutak i informišite se o našim predstojećim aktivnostima. Uskoro krećemo sa realizacijom programa!